https://led-kongen.dk/led-viden/

Når du kigger rundt på www.LED-kongen.dk vil du rende ind i en masse LED udtryk du måske ikke har hørt før. Herunder prøver vi efter bedste evne, at forklare hvad de forskellige ord betyder.

RA-VÆRDI/ FARVEGENGIVELSE: Farvegengivelse  som vi også kalder RA-værdi eller CRI handler overordnet om hvor god en lyskilde er til at gengive en genstands naturlige farve. Den bedste farvegengivelse ved fuldt dagslys svare til værdien 100 på RA skalaen (som går fra 0-100). Den normale LED farvegengivelse er på 80 RA hvilket er det energistyrelsen anbefaler som minimum. Hos LED-Kongen finder du LED pærer med en RA på 80-95 Især de første LED lyskilder kunne afgive meget lysenergi, men var ikke særlig gode til at gengive naturlige farver,  men dette er blevet meget forbedret. Sammenligner man RA tallet fra en traditionel glødelampe, så har den et RA tal på ca. 99, hvilket er meget tæt på dagslys. Men til almindeligt dagligt brug vil man ikke registrere en forskel på 100 og  80RA.

KELVIN/ FARVETEMPERATUR: Farvetemperaturen beskriver om lyset fra LEDen er varmt, koldt eller farvet. For farvetemperatur anvender vi en måleenhed der kaldes Kelvin. Et lavere Kelvin tal indikerer et varmt lys, mens et højere Kelvin tal giver et klart men hvidt lys. Til privat brug anbefaler energistyrelsen at man vælger en LED med min. 2700K, så opnås et varmt lys der minder om en glødepære. Den normale farvetemperatur for en LED lyskilde er 2700-3200 kelvin og er det vi anvender i Danmark.

LEVETID: Levetid giver næsten sig selv, her beskrives LED lyskildens forventede levetid, som hos LED-Kongen strækker sig fra 10.000-50.000 timer. Sammenligner man det med en almindeli pæres levetid på 1000 timer er der her rigtig manget at komme efter i besparelse. Dog findes der ikke en garanti på levetiden. Det skyldes at levetiden er meget afhængig af hvordan LED pæren behandles. Jo nemmere den kan komme af med varmen, jo længere holder den.

LUMEN: Lumen  er et ret vigtigt tal når man kigger på LED pærer. Lumen er et tal for hvor meget lys en lyskilde udsender. Ved de almindelige pærer vurderede man lysstyrken ud fra watt tallet på pæren. På den måde kunne man se at en 25w afgav mindre lys end en 40watt. Men watt tallet indikerer egentlig bare hvor meget energi pæren bruger, og ikke hvor meget lys den afgiver. Her beskriver lumen præcis hvilken lysstyrke, en bestemt lyskilde afgiver.  F.eks. svarer en 25w glødepære til 250lumen fra en LED.  En typisk LED pærer anvender ca. 3W for at lyse som en 25W pære.

SOKKEL: her beskrives hvilken sokkel LED pæren er udstyret med. Der findes mange forskellige sokkel typer til forskellige lamper, og forskellige lyskilder og en sokkel er altid benævnt med en kode.

Forskellige sokler til lyskilder og LED pærer.

Picture

E27 er den “traditionelle” og mest anvendte store sokkel fra glødepæren med skruegevind,  E27 LED anvendes til 230Volt lyskilder.
E14 er den “lille udgave” af E27, altså en fatning med skruegevind . Ved glødepæren anvendes denne fatning oftest til de mindre lyskilder og dermed ofte i mindre lamper. Idag fås også disse fatninger med sparepære og LED. E14 anvendes til 230Volt lyskilder.
GU10 er en nyere type som er en 230Volt fatninger som anvendes til halogenpærer og LED pærer. GU10 LED er at indsætte i fatningen hvor lyskilden indsættes og drejes let på plads. Meget udbredt til spotbelysning.
R7s er en halogenpære til f.eks. arbejdslamper, væglamper og standerlamper, typisk 230volt.
GU5.3 er en lille 12volt stikbens fatning til halogenpærer og LED pære. Gu5.3 LED anvendes primært i spotbelysning.
G9 er en lille 230volt halogen stikbens fatning, hvor lyskilden blot trykkes på ind i fatningen. G9 LED bruges til halogen pære og LED lyskilder.
GU4 er en 12 volts fatning til stikbens pærer, anvendes hovedsageligt til halogenpære, men fås også som LED lavvoltspære.
GY6,35 er også en 12volt lavvolts pære til stift halogenpære. 6.35 indikerer at der er 6,35mm mellem midten af de 2 stikben. GY6.35 LED kan også lysdæmpes.
G4 er nok den mest kendte lavvolts (12volt) stift halogenpære, som man ofte ser i de mange små 12volt indbygningssspot, køkkenspot osv. 4 tallet indikere at der er 4mm mellem center til center på bene. Denne pære fås som halogenpære og som G4 LED pære.